Home

Henny C. Dirven stichting

Sanne van den Berg wint Careprijs 2011

Sanne van den Berg
Op 2 maart 2012 heeft Sanne van den Berg, psycholoog en promovenda (*1981) in het UMC St Radboud te Nijmegen de Henny C. Dirven Careprijs in ontvangst genomen van prof. dr. Jan Anne Roukema, voorzitter van de vakjury.  Sanne heeft met collega’s een unieke online-behandeling ontwikkeld voor vrouwen die na behandeling van borstkanker de draad weer oppakken en letterlijk “Weer op adem komen”.

Het online  zelfhulpprogramma Beter na Borstkanker?!  is ontwikkeld in het kader van de BREAst cancer e-healTH [BREATH] studie en wordt op dit moment wetenschappelijk geëvalueerd.
De interventie biedt veelbelovende verbeteringen in de psychosociale zorg voor borstkankerpatiënten.


Sanne ontvangt de prijs omdat ze de motor is achter de innovatieve ontwikkeling van het onbegeleide e-zelfhulpprogramma Beter na Borstkanker?!, dat bottom up is ontstaan met actieve medewerking van ervaringsdeskundige patiënten en behandelaars. Bovendien ontwikkelde ze de Cancer Empowerment Questionnaire (CEQ); een vragenlijst waarmee worden gemeten of mensen na het doorlopen van de BREATH-interventie een verandering ervaren wat betreft intra- en interpersoonlijke krachten. Het programma is uniek in de wereld en de wetenschappelijke evidentie wordt op dit moment onderzocht middels een multicenter RCT in 6 ziekenhuizen in Nederland. 
 
Loopbaan Sanne van den Berg
Het cv van de jonge psychologe vermeldt een breed georiënteerde psychologiestudie. Naast een aanzienlijke lijst met presentaties is daarop tevens te lezen dat Sanne co-auteur is van het Houvastboek. Geheugensteun en agenda voor iedereen die last heeft van vergeetachtigheid (2010) en Help me even herinneren. Een gids voor mensen met milde geheugenproblemen en hun naasten (2007). Ook was er veel media-aandacht voor het BREATH-project en verschenen er interviews met haar in bladen voor borstkankerpatiënten en landelijke media. Momenteel werkt Sanne als promovenda aan de BREATH-studie op de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud. Daarvoor was ze als psycholoog werkzaam in de Geriatrie, onder meer binnen het UMC St Radboud en Slingeland Ziekenhuis.


‘De behandeling van borstkanker is als een achtbaan en plotseling sta je stil’, vertelde een vrouw met borstkanker enkele maanden na het einde van haar behandeling. Toen iedereen om haar heen dacht dat het ergste achter de rug was, stond zij stil bij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Stilstaan kan helpen om een nieuw evenwicht te vinden. Maar hoe vind je een nieuw evenwicht en hoe snel kan dat? Is het normaal dat dit moeite kost? En hoe ga je daarna verder?
 
De BREAst cancer e-healTH [BREATH] studie
De curatieve behandeling van borstkanker is voor de patiënte en haar omgeving een intensieve periode. Na afronding van de curatieve behandeling worden alle borstkankerpatiënten geconfronteerd met nieuwe adaptieve taken op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Centrale thema’s voor alle patiënten in deze herstelfase zijn bijvoorbeeld emotionele verwerking, omgaan met lichamelijke klachten, angst voor recidief en werkhervatting. Het universele karakter van deze thema’s was aanleiding voor de BREATH [BREAst cancer e-healTH] studie om een evidence-based online zelfhulpprogramma te ontwikkelen dat herstel voor alle borstkankerpatiënten ondersteunt.
 
Het niet-begeleide zelfhulpprogramma ‘Beter na Borstkanker?!’ is in het kader van onderzoek online en leidt patiënten chronologisch door universele thema’s uit de herstelfase. Het protocol beslaat vier maanden die verschillende fasen van herstel na borstkanker representeren. Elke maand heeft een vaste structuur en werkzame ingrediënten zijn Informatie (25 teksten),  Opdrachten (48), Testen (10) en Film (39 interviewfragmenten). Om effectief te zijn voor alle borstkankerpatiënten is de BREATH-interventie ontwikkeld met twee doelen: afnemen van de psychologische impact (distress) van borstkanker en toenemen van eigen krachten (empowerment). De inhoud van de interventie is gebaseerd op borstkankerspecifieke informatie en traditionele elementen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), zoals psycho-educatie, cognitieve herstructurering, formuleren van (realistische) doelen en procesevaluatie. Met behulp van zelfmanagement worden patiënten uitgerust met intra- en interpersoonlijke vaardigheden die hen ondersteunen bij herstel na borstkanker. 
De effectiviteit  van de BREATH-interventie wordt op dit moment onderzocht middels een multicenter randomized controlled trial (RCT) in 6 ziekenhuizen in Nederland. Eind 2012 zullen de eerste resultaten van ongeveer 150 vrouwen worden geanalyseerd en wordt duidelijk wat de toegevoegde waarde van de BREATH-interventie is voor de nazorg van borstkankerpatiënten.
 
De BREATH-studie onderzoekt een onconventionele, psychologische zelfhulp benadering voor herstel na borstkanker. De interventie wordt aangeboden aan alle borstkankerpatiënten, dus ook aan patiënten die weinig of matige distress ervaren. Innovatief is het gebruik van de eigen krachten van patiënten als expliciet interventiedoel en uitkomstmaat.
 
Protjectgroep BREATH
Drs. Sanne van den Berg (promovenda)
Prof. dr. Judith Prins (projectleider)
Dr. Nelleke Ottevanger (medisch oncoloog)
Dr. Marieke Gielissen (senior onderzoeker)
Ria te Winkel-Slotboom (internet vragenlijsten)
 

In beeld

Aantal gasten

mod_vvisit_counterVandaag5
mod_vvisit_counterGisteren2
mod_vvisit_counterDeze week18
mod_vvisit_counterVorige week43
mod_vvisit_counterDeze maand5
mod_vvisit_counterVorige maand181

Vandaag: 01 december 2022